Deze vraag krijg ik vaak van klanten en ja je kunt zeker snel online met je eigen webwinkel tegen lage kosten. Want als het betaalbaar én goed moet, zou ik kiezen voor min of meer kant-en-klare software waarmee je voor een relatief klein maandelijks bedrag een prachtige webwinkel kunt opbouwen.
Het voordeel is dat de basis er al staat. Je gaat de shop daarna alleen passend maken bij je eigen huisstijl, je vult de shop met producten, je koppelt er een betaalsysteem aan en…. voila, je kunt online verkopen! Een beetje doorzetter kan in één dag zeker online met een professionele webwinkel!
Ook heb je geen omkijken naar het technisch onderhoud en je kunt een eigen domeinnaam hieraan koppelen.
En ja, je moet wel maandelijkse kosten betalen, maar dat is echt weinig ten opzichte van als je zelf een webshop laat bouwen en ook steeds updates moet laten uitvoeren (met alle risico’s van dien). Je kunt het een jaar proberen, als het dan niet bevalt, of niet gelukt is (aanhouder wint ;-)), kun je altijd de webwinkel weer opzeggen. Het heeft je dan nog geen 270 euro gekost… Menig investering is een stuk duurder.
Waar kan ik dan zelf een webwinkel bouwen?
Wij hebben ervaring met de software van diverse webwinkels, maar wij vinden er één echt makkelijk: MijnWebWinkel. Bovendien is het een Nederlands bedrijf. En omdat wij dit de beste webwinkel software vinden, mogen we jou een korting aanbieden van 10% korting voor het eerste jaar! Normaal betaal je 24,95 per maand (ex btw).
Hoe krijg je de korting voor MijnWebWinkel?
Ga naar deze pagina: www.mijnwebwinkel.nl/ycatcher
En vul deze kortingscode in: YCATCHER10
Voorbeelden van webwinkels die gebouwd zijn met MijnWebWinkel:
Ik vind zelf de voorbeelden die ze geven nogal eenzijdig (qua stijl), terwijl er honderden actieve webwinkels van MijnWebWinkel online staan. Die ook nog eens allemaal een compleet andere stijl hebben. Dus hierbij een aantal voorbeelden met wat grotere variatie:
Er zijn ook wel kwaliteitsverschillen tussen de gebouwde webwinkels bij MijnWebWinkel. Je kunt feitelijk alles zelf doen, ook als je geen technische kennis hebt. Het kan echter zo zijn dat je het toch prettiger of efficiënter vindt om hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een vormgever of webbouwer. Zij kunnen eenmalig helpen om de webshop goed te stylen en in te richten. Maar als je zelf een beetje handig bent en stijlgevoel hebt, kun je dat ook prima zelf.
Wat zijn er nog meer voor mogelijkheden voor een webshop?
Klinkt leuk natuurlijk dat ik hier enthousiast ben over MijnWebWinkel, maar er zijn natuurlijk meer goede mogelijkheden. We hebben een aantal andere, goede alternatieven voor je op een rijtje gezet.
WooCommerce
Je kunt overwegen om een webshop met WordPress en WooCommerce te bouwen. Het voordeel is dat de shop dan helemaal van jou is en blijft. Het nadeel is dat je eigenlijk een gespecialiseerde WooCommerce-bouwer moet hebben als je een goede shop wilt hebben en die kosten kunnen flink oplopen. De prijs voor een eenvoudige, maar volledige WooCommerce webshop begint vaak bij zo’n 1500 a 2000 euro ex btw. Het programma lijkt namelijk eenvoudig, maar in de praktijk vergt het bouwen en stylen van zo’n webwinkel nogal wat tijd. Ook moet je rekening houden dat er regelmatig updates uitgevoerd moeten worden aan de webwinkel. De meeste mensen willen of kunnen dit zelf niet doen, dus dan komen er weer extra kosten bij (maandelijks of per kwartaal), voor het onderhoud van de webshop. Die kosten zijn vaak hoger dan de abonnementskosten dan je bij MijnWebWinkel betaalt.
JouwWeb
Nog goedkoper dan MijnWebWinkel is de Business versie van JouwWeb. Je betaalt hier slechts 16 euro per maand voor een webshop, inclusief hosting en domeinnaam. Het ziet er goed uit, alleen hebben wij hier nog geen ervaring mee.
We hebben online gezocht naar recensies en we kunnen niet anders zeggen, dan dat die zeer goed zijn. Het gebruiksgemak is groot. Je kunt hier ook makkelijk zelf een website bouwen.
Voorbeelden van webwinkels die gemaakt zijn met JouwWeb:
Shopify
Shopify is ook een bekende partner om een webshop mee te bouwen. Het is in tegenstelling tot JouwWeb en MijnWebWinkel niet van Nederlandse bodem. Dat zie je aan de prijzen, die zijn in Amerikaanse dollars. Verder is het wel een Nederlandstalige website en een Nederlandstalige helpdesk. De prijzen voor een complete webshop met alle mogelijkheden liggen wel een stuk hoger dan bij de hierboven genoemde webwinkels. Een goede basis webshop begint bij 29 dollar per maand.
De verkoopknop maakt Shopify echter zeer interessant voor bestaande websites die gebouwd zijn in WordPress. Voor slechts 9 dollar per maand koppel je een verkoopknop toe aan je bestaande website. Dit kan met een plugin van Shopify. Je kunt dezelfde tool ook gebruiken om op Facebook te verkopen. Hier vind je meer informatie.
Ook de recensies over Shopify zijn goed en vooral het gebruiksgemak en de vele mooie templates worden genoemd.
Op de site van Shopify vind je vooral veel Engelstalige webwinkels als voorbeeld, dus wij hebben zelf even wat Nederlandse voorbeelden gezocht:
Digitale producten verkopen in een webshop
Je kunt ook een online cursus of ebooks verkopen. Vaak wordt dit gekoppeld aan een mailinglist. Hier hoef je niet een webshop voor te (laten) maken, je kunt dit ook met Autorespond doen. Dat is zeker interessant, omdat je dan ook min of meer een webshop hebt, maar dan voor online producten. Bovendien krijg je prima hulp van Autorespond (Nederlands bedrijf).
Als je een goed product hebt, kun je veel verdienen met een online product. Het is dan zeker belangrijk en goed om te kiezen voor een goed systeem dat ook werkt. Dan heb je er verder geen omkijken naar. Kijk zeker eens bij de tarieven op de website van Autorespond, dan zie je wat de mogelijkheden zijn, of maak een proefaccount aan om zelf te ervaren hoe het werkt.
Waar moet je rekening mee houden als je een succesvolle webshop wilt beginnen?
Zoals je hierboven ziet, kun je best snel een webwinkel starten.
Toch moet je ook over deze zaken ook nadenken (waar nodig):
- Verzenden (en verzendkosten)
- Retourzendingen
- Garantie
- Betalingen (kan goed via Mollie of Sisow)
- Mogelijk keurmerk zoals WebwinkelKeur
- Website goed vindbaar maken
Webwinkels hebben nog steeds een goede kans van slagen, maar geef het de tijd. Verwacht geen wonderen na vier weken, tenzij je een grote campagne voor de webwinkel kunt voeren. In alle andere gevallen is het gewoon hard werken om je naamsbekendheid te vergroten en meer mensen naar je webshop te trekken. Digitale producten zijn populair, wellicht een goede reden om nu een ebook te maken.
Om je webwinkel te promoten, kun je social media inzetten. Als je zelf weinig volgers hebt, kun je misschien samenwerken met een aantal micro-influencers die allen minimaal 5000 volgers hebben. Ook nieuwsbrieven en goede zoekmachine-optimalisatie zijn belangrijk.
De allerbelangrijkste factoren voor een geslaagde webshop zijn:
- goede producten
- professionele, goed werkende en goed vindbare webshop
- goede klantenservice (ook op social media)
- enthousiasme
- doorzettingsvermogen