Omdat wij op onze site parijsalacarte.nl een overzicht hebben met tijdelijke tentoonstellingen in Parijs, viel het mij op dat maar weinig grote Franse musea een website hebben met een SSL-veiligheidscertificaat. Nu mensen weer allemaal musea bezoeken en we de pagina na bijna anderhalf jaar weer een uitgebreide update hebben gegeven, zag ik tot mijn vreugde dat de afgelopen tijd veel Franse sites gemoderniseerd zijn én nu wel SSL op hun website hebben.
Dat is niet voor niets. Een beveiligde verbinding is tegenwoordig een must voor elke website in elk land.
Ook in andere landen, maar zeker ook in Nederland, zie ik nog regelmatig kleinere hotels, B&B’s of vakantieaccommodaties met een website zonder versleuteling (SSL). Waarom SSL zo belangrijk is voor een website én voor je vakantiemarketing leggen we hieronder kort en bondig uit.
Hoe kun je zien of je een SSL-veiligheidscertificaat op je website hebt?
Hieronder zie je een afbeelding van een website (bekeken in Google Chrome) die geen SSL-veiligheidscertificaat heeft. Voor de URL zie je een driehoekje en de tekst Niet beveiligd.
Hieronder zie je een afbeelding van een website (bekeken in Google Chrome) die wél een SSL-veiligheidscertificaat gekoppeld heeft. Voor de URL zie je een slotje.
Nog een verschil tussen een onbeveiligde en beveiligde website:
Als je de URL in de browserbalk kopieert en plakt in Word (of kladblok) en je ziet dat de link begint met http:// dan weet je dat dit een niet-beveiligde website.
Als je de URL in de browserbalk kopieert en plakt in Word (of kladblok) en je ziet dat de link begint met https:// dan weet je dat deze site wél beveiligd is!
Waarom is het belangrijk om vandaag nog die SSL-beveiliging te regelen?
- Bezoekers krijgen geen melding te zien dat de website niet veilig is.
- Gegevensoverdracht via bijvoorbeeld een boekings- of contactformulier is versleuteld.
- Je website is beter vindbaar in Google (Google wil het liefst helemaal geen onbeveiligde websites meer tonn in de resultaten).
Hoe kom je aan een SSL-veiligheidscertificaat voor je website?
Bij een eenvoudige, niet te grote website voldoe je al met een (meestal) gratis SSL-certificaat. Die kun je aanvragen bij je webhoster en die kan de webmaster of websitebouwer over het algemeen heel snel en makkelijk aan je website koppelen. Dit hoeft dus nauwelijks geld te kosten!
Goed om te weten dat er meerdere soorten van SSL-certificaten zijn. Wil je je website extra beveiligen, bijvoorbeeld omdat je veel persoonlijke gegevens vraagt via een boekingsformulier, kijk dan bij je webhoster op de website welke SSL-certificaten zij aanbieden en wat de kosten zijn. Want in dit geval is het beter om een nog betere beveiliging op je site te hebben in verband met het verzenden van privacy-gevoelige gegevens. Zo kun je ook kiezen voor Extended Validation SSL. Dan kleurt de adresbalk in bepaalde browsers zelfs groen en dat geeft bezoekers een extra veilig gevoel bij het boeken!
Je zult begrijpen dat mensen niet zo snel zullen boeken of vertrouwen hebben in een website waar duidelijk bij staat: Niet beveiligd. Ook al hebben ze waarschijnlijk geen idee wat dit in de praktijk betekent. Je kunt dit beter voor zijn en zorgen voor een betrouwbare website!